FORGOT YOUR DETAILS?

A Paracordról

A paracord.hu azért készült, hogy megismerhesse mindenki, hogy mi az a paracord és mennyi hasznos kiegészítőt és használati tárgyat lehet belőle készíteni. A paracord nem csak divat, hanem egy olyan hasznos kiegészítő, ami jó, ha mindig Veled van. A paracord egy olyan egyszerű alapanyag, amiből bárki percek alatt készíthet egyedi, divatos tárgyakat, ami kifejezi a személyiségét, hovatartozását és nem csak dísze és kiegészítője a mindennapi ruházkodásnak, hanem végszükség esetén egy nagyon hasznos és praktikus eszköz is a kezünkben. A paracord lehetőséget ad arra, hogy kifejezd önmagad és olcsón készíts magadnak és barátaidnak olyan kiegészítőket, amit nap, mint nap szívesen hordanak.

Paracord – fondd meg az egyéniséged!

A paracord (magyarul: ejtőernyő-zsinór illetve más néven parachute cord, 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nylon alapú zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használtak a 2. világháborútól, majd az ejtőernyősök a harcmezőn rájöttek, hogy a kötélzet alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként alkalmazzák, katonák és civilek egyaránt.

A paracord fonott köpenye több szálból áll, így egy sima bevonatot képez a mag körül. A zsinór magja 6-7 nylon szállból álló szerkezet és ezeknek köszönhető a kötél keresztmetszetéhez képest nagy teherbírása. A paracord a húzó irányú terhelést nem csak a magjában vagy a köpenyében veszi fel, hanem teljes keresztmetszetében átviszi. A nylon szerkezetnek köszönhetően a paracord dinamikusan veszi fel a terheléseket és jól reagál a hírtelen megnyúlásra. A nylon alapanyagnak köszönhetően a kötél gyorsan szárad, nem tartja a nedvességet, könnyen tisztítható és ellenálló a környezeti és mechanikai hatásokkal szemben.

Mil-spec paracord

paracord-paracordrol-02

paracord-paracordrol-02

A paracord rendkívül sokoldalúan felhasználható zsinór. Jelenleg is rendszerben van több ország hadseregénél általános kötélzetként. Az USA-ban rendszeresített paracord a MIL-C-5040H szabvány szerint készül, melynek hat típusa van. A zsinórokat, az elszakításukhoz minimálisan szükséges erővel minősítik, ez az az erő, aminél a kötél elszakad. Az általánosságban paracord vagy 550 cord névvel illetett zsinór a MIL-C-5040H Type III, aminek az elszakításához 550 font-nyi azaz 249kg-nak megfelelő erő szükséges. Innen ered az 550 paracord elnevezés. A minősített zsinórokba gyakran helyeznek a gyártók egy jelzőszálat, ami alapján a készítők vissza tudják követni napra pontosan, hogy mikor készült a termék. Ez az egyik legszembetűnőbb ismertető jele a minősített paracordnak. Ajelzőszál lehet az egyik magszál eltérő színű komponense, vagy egy vékony behelyezett feltűnő színű elemi szál.

A paracord zsinórokat két kategóriába osztjuk:
Egyikük a korábban említett ‘mil-spec’ paracord, ami teljesíti a katonai szabványban leírtakat, így joggal nevezhető például 550 paracordnak, mivel bizonyítottan tesztelték a szakítószilárdságát. Ebben az esetben gyártás során nincs semmilyen be- vagy hozzátoldás és a kész zsinór minden eleme egyetlen szál. A magszálakat borító köpeny szerkezete homogén, UV álló és nem tartalmaz csomókat. Mivel a minősített gyártás költségesebb, ezért ezek a kötelek némivel drágábbak is, ugyanakkor minőségük kifogástalan és vizsgálati jegyzőkönyvet ad a gyár a valós szakítószilárdságról.

Másik kategóriája a ‘commercial grade’ avagy hétköznapi minőségű paracord, ami ugyanúgy alkalmas csomózásra, de a szakítószilárdsága nem minősített, gyakran ‘csomós’ a belső mag (ez gyártási hiba, ami akkor jelentkezik ha a gyártó gép elállítódik) a köpenyben toldások nyomait találhatjuk, vagy más színű szálakat. Ezek gyakran a másodosztályba tartozó paracordok amik gyári hiba miatt nem kerülhetnek minősítésre. A jellemzően kínából érkező paracordnak nevezett kötelek gyakran silány minőségüek és köszönőviszonyban sincsenek gyakran az eredeti zsinórral. Az alábbi paraméterek segítenek felismerni a hamisítványokat 550-es paracordot figyelembe véve:
– kevesebb mint 7db belső szálat találunk
– a belső szálak vastagsága vegyes
– a köpenyben jól látható toldások, sérülések vannak
– a zsinór csomósnak tűnik
– a köpeny néhol fakult vagy eltérő, halványabb színű (kiszívta a nap)
– csak 100 feet azaz ~30 méteres tekercs a legnagyobb összefüggő hossz

Microcordról

A microcord egy vékony szálakból, sűrűn fonatolt zsinór. A zsinór nem tartalmaz bélszálat úgy, mint a paracord, és szakítószilárdsága is töredéke a nála lényegesen vastagabb ejtőernyő zsinórénál. A micro zsinórt mindig is általános célú kötélként gyártották és használták, ezért a gyártását nem szabványosították (specifikus terhelésre sosem volt szükséges méretezni – nem úgy, mint a paracordot). Az angolszász megfelelője a „utility rope” (mindenre használható kötél), aminek vastagsága és fonatolása igen széles skálán mozog. Ezen vékony, általános kötelek ragadványneve a ’microcord’, utalva ezzel a paracord által nyújtott sokoldalú felhasználhatóságra és a lényegesen kisebb átmérőre. A microcord előnye a paracorddal szemben, hogy sokkal kedvezőbb az ára, valamint fajlagosan sokkal kisebb helyigényű, azaz ugyan akkora helyen lényegesen több micro zsinórt tudunk tárolni, mint paracordot. A microcord alkalmazása praktikus lehet olyan helyzetekben, amikor egyáltalán nem- vagy csak alig használjuk ki a paracord szakítószilárdságát, hiszen a vékony zsinór olcsóbb is és többet tudunk magunknál tartani belőle. A microcord ezen tulajdonságainak köszönhetően tökéletes kiegészítője minden barkácsládának és túlélődoboznak és nem utolsó sorban tökéletes fonó alapanyag. A microcorddal szinte minden fonást ugyanúgy elvégezhetünk, mint a nagyobb testvérével, a paracorddal, csak a fonat vastagsága lesz eltérő.


webre-8518 webre-8515 webre-8360 webre-8037 webre-7887

paracord-paracordrol-09

webre-7759 webre-7376 webre-7372 webre-7363 webre-7362 webre-7258 webre-6937 webre-6709 webre-6554 webre-6547 webre-3190 webre-2994 webre-2992 webre-2372 webre-2

paracord-paracordrol-02

webre-3190

TOP