Hogyan ismerd fel a hamis paracordot 5 lépésben?

Hogyan ismerd fel a hamis paracordot 5 lépésben?

A paracord termékeket is hamisítják, azaz ha szigorúan nézzük, nem is hamisítják, csak a végtermék nem érdemli meg a paracord elnevezést. Sajnos sokan visszaélnek a névvel és mindenféle madzagot árulnak paracord néven a nagyobb kereslet vagy a drágább eladási ár miatt. Hogy miért fontos ez? Legyünk tisztában azzal, hogy mit vásárolunk! Senki sem vesz meg jó szívvel ruhaszárító kötelet dupla áron, csak azért mert ráírják, hogy paracord! Ne hagyjuk magunkat becsapni és ne csak a termék ára legyen döntő szempont a vásárláskor! Figyeljünk  oda a részletekre is, így elkerülhetjük a buktatókat!

5 lépés a paracord eredetiségének ellenőrzéséhez:

  • Az olcsó zsinórok nem UV állóak, mivel olcsóbb alapanyagból készülnek, így rövid idő alatt kifakulnak és bolyhos lesz a felületük. Nézzük meg a zsinór színét, ha nem homogén akkor számoljunk ennek a lehetőségével! Sajnos ezt a legnehezebb megállapítani.
  • Az eredeti paracord 550 7-9 db egyforma bélszálat tartalmaz és egységesen kitölti a köpenyt. Ha túl laza a köpeny és lapos a zsinór akkor kételkedhetünk az eredetiségben. Ha a belső szálak különböző vastagságúak, vagy 7-nél kevesebb bélszál van benne, akkor biztos hogy nem nevezhető paracordnak a termék!
  • A #743 szabály: a bélszálak mindegyike 3 további elemi szálra bontható, csak ez biztosítja a szabvány szerinti szakítószilárdságot és átmérőt. Gyorsan ellenőrizhetjük: 7 azonos bélszál – 4mm átmérő – 3 fonal bélszálanként.
  • Az 550 paracord burkolata 32 fonalból áll, ettől lesz sima és szép a felszíne a zsinórnak, fonás közben nem látszik ki a belső mag. Ezt nem várhatjuk el olcsó társaitól. Kézhezvételkor ellenőrizzük a burkol minőségét!
  • Csak a szabvány szerint készült paracordok érik el a 250kg vagy e feletti szaktószilárdságot, a hamisítványok alig haladják meg a 100kg-ot. Ha biztosra akarunk menni, kérjük a kereskedőtől tanusítványt vagy minősítő dokumentumot.

Összegzés

Reméljük sikerült átfogó képet adni, hogy mit fontos megvizsgálni vásárlás során! Ez nem azt jelenti, hogy a többi zsinórból nem lehet alkotni, de az biztos, hogy minőségben és tartósságban nem várható el ugyan az mint egy minőségi paracord terméktől. Kiemelten fontos, hogy megvizsgáljuk a fenti kritériumokat, ha valós használatra vásárolunk paracordot! Túlélési szituációban az életünk is múlhat rajta! Ne feledjük, 4 szál minőségi paracord képes elvontatni egy kisebb autót, ugyan ez már a többi zsinórról nem mondható el!

Paracord témáink

Tetszett a cikkünk? Oszd meg az ismerőseiddel!