Mad Max paracord karkötő

A paracord karkötők nem csak ékszerként hordható divatcikkek, számos helyzetben hasznos társak is tudnak lenni. A parocord zsinór sokrétű felhasználása és túlélési helyzetekben mutatott hasznossága is szolgálhatott filmbéli szereplésének alapjául. Milyen más jelmez kiegészítő lenne helytállóbb a kietlen jövőben játszódó történetben, mint a túlélés szimbóluma, a paracord karkötő? Ebben az írásban talán az egyik legismertebb paracord karkötő stílust ismerheted meg: a Mad Max karkötőt.

Mi az a Mad Max karkötő?

Ez a paracord karkötő lényegében egy egyszerű kobra fonással készül karpánt. Nem tartozik hozzá sem csat sem más oldható elem, egy sima csomóval zárhatjuk le a végeit, így a tetszőleges mérete állítható. Több mint 4 méter paracord zsinórt vesz fel a fonás, így szükség esetén ennyi anyag áll majd rendelkezésünkre. A paracord felépítéséről korábban ITT írtunk.

A 2015-ös Mad Max: Harag útja című film után vált igazán népszerűvé ez a karkötő, ahol Tom Hardy karaktere, Mad Max viselte. Érdekesség, hogy a karkötővel nem csak a filmvásznon találkozhatunk, a színész egyébként is hordja, sőt még az IMDB oldalán is felfedezhetjük a ‘Mad Max paracord karkötőt’. Ha úgy érzed, még nem állsz készen arra, hogy saját magad készítsd el, akkor hordásra készen is megvásárolhatod a terméket, de ugorhatsz is rögtön az alapanyagokhoz!

A Mad Max karkötő készítése

A felhasznált kobra fonás az egyik legegyszerűbb és legalapvetőbb csomózási technika, így kitűnő választás lehet kezdők számára is. A karkötő egyetlen paracord 550 zsinórból készül, a csuklód vastagságától függően 3-4 méterre lesz szükséged. Ezen kívül már csak egy ollóra, egy mérőszalagra és egy öngyújtóra lesz szükséged. Az összes fázist nyomonkövetheted a Weavers of Eternity videóján is, de most vágjunk is bele!

  1. Első lépésként hajtsd félbe a rendelkezésre álló paracord zsinórt, majd egy mérőszalag segítségével mérd meg a szükséges hosszúságot, ami a csuklód átmérője lesz. A félbehajtott zsinór végétől mérve erre a hosszúságra lesz szükséged. Innen kezdhetjük el visszafelé fonni a karkötőt a hurok irányába.
  2. A karkötő elkészítéséhez a már említett kobra fonást fogjuk használni. Ennek a pontos módját a videón láthatod 3:00-től.
  3. Arra figyelj oda, hogy a karkötő tetején található legelső csomó maradjon kicsit lazább, ne húzd meg teljesen, mert a végén még szükségünk lesz rá.
  4. A kobra fonás lépéseit követve egészen a hurok aljáig végezd a fonást, ahol az utolsó csomó után egy fél-egy centis hurok kell, hogy maradjon. Ezen fogod áthúzni mindkét szálat.
  5. Ezzel szinte kész is van a karkötőd, már csak le kell azt zárni. Ehhez hajtsd körbe a karkötőt és húzd át mindkét szálat a korábban lazán hagyott legelső csomókon. Ebben a segítségedre lehet egy paracord tű, vagy a videón látható hegyes fogó.
  6. A karkötő lezárásához szükséged lesz egy csomóra a két szál végén. Hogy milyen csomót használsz itt, az már csak rajtad és az egyéniségeden múlik. Akár valamilyen paracord dísszel vagy fém alkatrésszel is lezárhatod őket, a lényeg, hogy ne lehessen őket a csomón visszahúzni.
  7. Befejzésként vágd le a maradék paracord zsinórt és a végeket öngyújtóval égesd le, hogy ne foszoljanak szét. Gratulálok, elkészítetedd az első Mad Max paracord karkötődet!