FORGOT YOUR DETAILS?

Paracord fonás

Elkészítés

A paracord a civil szféra számára is könnyen elérhető. Rengeteg szín és színkombináció kapható már, és sok olyan hasznos kiegészítő is elérhető, ami gyerejátékká teszi a paracord tárgyak készítését. A kötelek színe keverhető és változtatható, így szinte végtelen számú lehetőség van arra, hogy valami egyedit alkossunk. Rengeteg fonási módszer ismert, amivel egyszerűen készíthetünk magunknak paracordból használati tárgyakat és díszeket. Leggyakarabban a „kobra” és „doboz” fonást használják, ami a karkötők, kulcstartók, késdíszek alapja. E mellett még több száz olyan csomózás van, amivel dekoratív fonatot tudunk készíteni.

A paracord csomók alapja a ‘cobra’. Itthon ezt ‘makramé’ csomózásnak ismerhetjük és ez a legegyszerűbb és legkönnyebben tanulható módja a karkötő készítésnek. Egy magyar nyelvű oldal bőséges információkkal szolgál a csomózásról és az alaplépésekről:

http://www.flornatura.hu
http://www.youtube.com

Alapanyag felhasználás: Egy 19-22 cm-es karkötő méretig hozzávetőleg 2,5 méter zsinór szükséges.

Fonást segítő eszközök:

Fonást segítő eszközök alatt, azokat az egyszerű berendezéseket értjük, amik meggyorsítják a munkafolyamatokat vagy azonos minőségűvé teszik a munkadarabokat, illetőleg feltétlenül szükségesek egyes csomózási technikákhoz. Vegyük sorra a leggyakoribb eszközöket:

 

Fonópadok:

Ezek az eszközök időt spórolnak nekünk, gyorsítják a fonás elkészítését, egyenletesebb csomókat tudunk készíteni velük, mint a szabad kézben tartott munkadarabbal. A precízen méretre állítható padok garantálják az elkészített darabok tökéletes méretbeli egyezését. A többfejes fonópadok esetén nem kell egy-egy csat méretre szorítkozni, elég a fejeket elforgatni és kezdődhet a fonás. A fonópadok általában széles határok között állíthatóak, de leggyakrabban a szokványos karkötőméretek alsó- és felső határaira optimalizált méretben készülnek. Léteznek speciálisan, például öv- és ostorfonáshoz készült fonópadok is, de ezeket leggyakrabban egyedi megrendelésre készítik vagy házilag barkácsolják.

 

Tűk:

Olyan fém eszközök, melyekkel biztosítható a kötélvégek szűk hurkokon való átbújtatása. Jellemzően olyan átmérőben készülnek, mint a felhasznált alapanyag névleges vastagsága, hogy ne kelljen túllazítani a csomókat az átfűzéshez, és egyszerű legyen rögzíteni bennük az alapanyagot. A tűk lehetnek egyenesek vagy ívben hajlítottak. A hajlított tűket bizonyos helyzetekben kényelmesebb használni, de az erővonal törése miatt csak laza szerkezetű csomók esetén alkalmazhatóak. Ide tartoznak még a horgoló tűk, amik kampós végüknek köszönhetően alkalmasak a belső szálak hurkokon való áthúzására. Ezeknél a tűknél nem rögzítjük az alapanyagot az eszközhöz. A kampó méretezése arányos a felhasznált alapanyag névleges vastagságával.

 

Kötő hengerek és más keretek:

 

Ezen eszközök, nem hogy könnyítik a munkafolyamatokat, de kifejezetten elengedhetetlenek egy-egy fonás elkészítéséhez. Léteznek bizonyos fonás módok, melyek megvalósítása csak és kizárólag ilyen segítséggel lehetséges, mivel csak így lesz a fonat egyenletes és megfelelően feszes.

 


 

 

webre-2992 webre-2372

paracord-paracordrol-09

webre-8515 webre-8518 webre-7376 webre-2357 webre-2 webre-6554 webre-6937 webre-6709

TOP