Szájmaszk készítése házilag – gumi helyett paracorddal

A szájmaszk és a kézfertőtlenítő kiemelt figyelmet kaptak az utóbbi időben, mióta hazánkban is megjelent a koronavírus. Ezek a legalapvetőbb eszközök, amikkel valamelyest felvehetjük a harcot a vírussal szemben. Emiatt sajnos nehezebb is beszerezni őket és az áruk is sok helyen csillagászati magasságokba szökött.  Nem csoda hát, hogy sokan a DIY megoldásokhoz nyúltak és úgy döntöttek, hogy otthon készítenek arcmaszkot.

Hogyan varrjunk szájmaszkot házilag?

Erre nem is nagyon szeretnék kitérni, hiszen számtalan oktatóvideót és cikket találhatunk a témában akár Facebookon, akár YouTube-on.

A paracord, mint alternatív megoldás

Legtöbb esetben valamilyen kalap-, nadrág- vagy egyéb gumit használnak a maszk rögzítéséhez. Ennek megvan az az előnye, hogy rugalmas, így a fej méretéhez tud igazodni. 

Viszont talán a legnagyobb hátránya, hogy jelenleg nehezebben hozzáférhető. Kevés háztartásban tartanak otthon kalapgumit. Ebben a mostani időszakban pedig érdemes a lehető legkevesebb alkalommal elhagyni az otthonunkat. Szóval a rövidáru boltba történő séta nem feltétlen egy élhető opció.

Praktikus alternatíva lehet viszont a paracord zsinór. Természetesen ezt is érdemes internetes rendelés útján beszerezni. A kalapgumival ellentétben viszont ebből már rendelhetünk akár olyan mennyiséget is, hogy ne legyen drágább a szállítási költség, mint maga a vásárlás. A paracord ugyanis egy univerzálisan felhasználható zsinór, ami millió különböző helyzetben jöhet jól. Miután megkaptam az első adag paracordomat szép lassan rájöttem, hogy a vártnál több olyan probléma volt az életemben, amire ez a zsinór megoldást jelenthet.

Arcmaszkok

A fenti képen látható egy lehetséges kivitelezési mód, amit egy egyszerű műanyag csat és paracord segítségével valósíthatunk meg. Nagy előnye ennek, hogy állítható. Emellett a paracordról érdemes tudni, hogy hihetetlenül strapabíró, szóval biztosan nem fog elszakadni. Nyugodtan moshatod is, a műanyagból készült burok nagyon könnyen szárad.

Ha hosszabb ideig hordod a maszkot, akkor a hagyományos gumis megoldások kikezdhetik a füledet. A paracorddal készült maszkokat a fej hátulsó oldalán is tudod rögzíteni, így ezt a problémát is kikerülheted. 

Kevésbé sorolható a praktikus előnyök közé, de azért érdemes azt is megemlíteni, hogy paracord zsinórt számtalan különböző színben és mintázattal találhatsz. Így kicsit feldobhatod az otthon készült maszkokat, amit a gyerekek és játékosabb kedvű felnőttek egyaránt imádni fognak. A zsinórból a bélszálat eltávolítva még kényelmesebbé tehetjük a viseletet, ráadásul nimi rugalmasságot is kölcsönzünk a pántoknak.

Szájmaszk paracorddal

Használhatjuk a fenti kapcsos megoldást is, de akár csúszócsomóval is megoldhatjuk a dolgot, ehhez nem lesz szükségünk a zsinóron kívül semmi másra. A lenti képen látható, hogy ez hogyan készül. A paracord végét öngyújtóval tudjuk lezárni, hogy ne foszoljanak szét a szálak. Ehhez a megoldáshoz a 350 vagy az 550 paracord is tökéletes lehet.

Paracord állítható csomózás